مواد سازنده عطر
اسانس ها بسیار فرارند و از گل، برگ، میوه و علف ها و ریشه های گیاهی به دست آمده و در بیشتر موردها از یک قسمت یگانه از گیاه به دست می آیند . به عنوان نمونه از گل رز، شکوفه های نارنج، هسته بادام، برگ آویشن، پوست دارچین، چوب سندل یا سرو و میوه جوز هندی می توان اسم موفقیت . این روغن ها از سرتاسر عالم فراهم می شوند . چوب سندل که بسیار گران نیز می باشد از هندوستان، گل های رز از بلغارستان، آفریقای شمالی و فرانسه و . . .، مثال محصول ها حیوانی نیز مشک (مشک از غده کوچکی در نزدیک آلت تناسلی آهوی مشک زای نر) و بیدستر (بیدستر از ترشحات حیوانی شبیه به خز به دست می آید) میباشند . از آن جا که تقاضا برای مصرف عصاره ها روز به روز افزایش می یابد، برای همین عطرهای صنعتی به طور روزافزونی جای عطرهای طبیعی را می گیرند .
گذشته از این که یک رایحه الکلی در شیشه بسته بندی و به بازار ارایه شود، باید مدتی نگهداری شود و این دوران به یاد آن میباشد که اگر چربی و یا نوعی از مواد اولیه در عطر وجود داشته باشد، رسوب داده و جدا شود . این مدت دو ماه به طول می انجامد . عطرهای الکلی بهتر می باشد در ظروف شیشه ای نگهداری شوند و از ورود هوا و نوروفروغ در آنها جلوگیری شود .
مواد
سازنده عطر
هر جور رایحه دستکم از سه بخشی از تشکیل یافته میباشد که فراریت و وزن مولکولی آنان تا حدی باهم تفاوت دارند .
جزء
اولیه قسمتی از نخستین که تاپ نوت نامیده می شود، فرارترین ماده و مشخصترین رایحه را در دارا بوده و در تولید بو کاربرد دارد .
بخشی از
دوم جز دوم که میدل نوت نامیده می شود، کمتر فرار میباشد و عموما عصاره یک گل (بنفشه ، یاس و غیره) میباشد .
جزء
سوم آخرین جزو یا اندنوت، کمترین فراریت را داراست و معمولا یک رزین یا پلیمر مومی است .
سیوتون،
اصلیترین تولید کننده رایحه بیشتر عطرها اجزای بسیاری دارا هستند و از لحاظ شیمیایی غالبا مخلوطهای کمپلکس هستند . با پیشرفت تجزیه مواد رایحه طبیعی ، مصرف ترکیبات آلی سنتزی خالص که بوی آنها همانند بوی عطر خاصی میباشد، بسیار معمول گردیده میباشد . نمونه آن سیوتون ، یک کتون حلقوی میباشد که از سیویت بدست میآید . سیویت ، مادهای میباشد که از غدههای گربه سیویت ترشح میشود .
گربه سیویت، حیوانی شبیه به گربه هست که در اتیوپی و افریقای مرکزی یافت میشود . سیوتون در عطر سازی قیمت بسیار داراست . امروزه سیوتون بصورت سنتزی موجود هست . برای سنتز سیوتون ، نخست 8 ، هگزادکان ـ1 ، 16، دی کربوکسیلیک اسید تهیه میکنند و آن گاه آنرا بصورت رینگ در میآورند . یون توریم (Th+4) کاتالیزور بسته شدن این رینگ است .
سیویت، مثل مشک، مجموعهای از مواد جاذب جنسی میباشد . این مواد جاذب جنسی در عطرهای اثر گذار با زیرکی بوسیله بوهای گل و گیاهی پوشانده میشوند . جاذبه اولیه از بوی خوش حاصل میشود . اما اثر اساسی ناشی از سیویتون یا مشک است .